Snaha o regulaci retailového bankovnictví ? přínos či ztráta pro klienta - Čáp, Ondřej; Ševčík, Miroslav, 1958-; Halás, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Bankovní sektor procházel v posledních patnácti letech procesem transformace, privatizace a implementace technologických změn. To mělo za následek podstatné rozšíření produktové nabídky a její přiblížení klientům pomocí alternativních distribučních kanálů. Slabou stránkou tohoto rychlého vývoje je mimo jiné skutečnost, že tyto nové služby nejsou navzájem zkonsolidovány tak, aby z nich každý klient maximalizoval svůj užitek. Konkrétně se jedná o balíčky služeb s neprůhlednými sazebníky nebo poplatky za předčasná splacení bez návaznosti na jiné produkty. Tyto parciální nedostatky se staly předmětem zájmu státních institucí, které se snažily o vyšší regulaci tohoto trhu. Přínosem této práce je zmapování bankovního trhu z pohledu nabídky služeb, vnímání klientů a rozhodování finančních institucí. Závěry se opírají o průzkumy trhu, které vypovídají o úrovni, příležitostech a potřebách tohoto odvětví. Cílem je popsat skutečný stav retailového trhu, zhodnotit postavení klientů v tomto tržním vztahu, vystihnout míru konkurence na tomto trhu a na základě těchto skutečností zvážit nutnost státních intervencí do tohoto odvětví.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; konkurence; finanční instituce; bankovní poplatky; diplomové práce; competition; financial institutions; bank fees; master's theses