Využití Porterova modelu v konkurenčním zpravodajství - Struška, Michal (2007)
Bakalářská práce se zabývá využitím Porterova modelu v oboru konkurenční zpravodajství (CI). Práce se skládá ze dvou částí. První z nich je seznámení se s oborem konkurenčního zpravodajství doplněné o teorii týkající se Porterova modelu. Tvoří tedy teoretický základ této práce. Část obsahující teorii se skládá ze čtyř kapitol. Teoretická část začíná kapitolou, která definuje termín konkurenční zpravodajství a popisuje druhy zdrojů, se kterými CI pracuje. Následuje kapitola popisující roviny působení konkurenčního zpravodajství v ekonomické sféře. Třetí kapitola se zabývá porovnáním tohoto oboru ve světě. A poslední neodmyslitelnou kapitolou v teoretické části je situace konkurenčního zpravodajství v České republice. Druhou částí práce je aplikace Porterova modelu při analýze konkurenčního prostředí v oblasti soukromých detektivních kanceláří. Členění praktické části odpovídá struktuře Porterova modelu. Jedná se tedy o informace o stávající konkurenci, bariérách vstupu na trh, dodavatelích, odběratelích a možných substitutech. Závěr praktické části shrnuje výsledky Porterova modelu a obsahuje doporučení pro budoucího podnikatele na trhu s detektivními službami na území středočeského kraje.