Institut ombudsmana v Evropě (na příkladu vybraných zemí a evropský ombudsman) - Lukášová, Kateřina (2007)
Obsahem diplomové práce je osvětlení a porovnání ombudsmanských institutů ve Švédsku, Nizozemí, Velké Británii a institutu evropského ombudsmana. Přes určité odlišnosti v počtu ombudsmanů, rozsahu jejich působnosti, pravomocech a jejich aparátu, institut ombudsmana ve všech těchto státech má za hlavní cíl ochranu osob před jednáním úřadů, pokud je jejich jednání v rozporu s právem, neodpovídá principům demokratického právního státu a dobré správy, jakož i před jejich nečinností, a tím přispívá k ochraně základních práv a svobod. Velice důležitým aspektem mé diplomové práce je také analýza možností, které by se daly aplikovat na instituci Veřejného ochránce práv v České republice. Tato analýza je založena na poznatcích o postavení a činnosti ombudsmanů ve vybraných státech a v Evropské Unii.