Austrálie a Nový Zéland specifická pozice mezi asijským Tichomořím a Evropou - Kozák, David; Cihelková, Eva, 1952-; Frostová, Věra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2006)
Ústředním tématem diplomové práce je analýza role Austrálie a Nového Zélandu v rozvoji vztahů mezi regionem asijského Tichomoří a Evropskou unií. Výsledkem zkoumání dosavadního vývoje a rozvoje vztahů mezi Austrálií, Novým Zélandem a EU je posouzení možnosti využití těchto vztahů pro posílení pozice Evropské unie v asijském Tichomoří. Diplomová práce se dále zabývá integračními seskupeními regionu asijského Tichomoří (ASEAN, APEC, ASEM) a na pozici Austrálie, Nového Zélandu a EU v těchto uskupeních. Austrálie a Nový Zéland lze považovat za budoucí most spojující EU a asijské Tichomoří pouze v případě, že spolupráce mezi Austřálií, Novým Zélandem a EU bude posílena a bude pro ní stanoven hmotnější rámec. Pro toto posílení je nezbytná reforma společné zemědělské politiky EU, jelikož obchod zemědělskými produkty je podstatným tématem téměř všech jednání mezi EU a těmito zeměmi.
Vedoucí práce: Eva Cihelková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; Nový Zéland; Austrálie; diplomové práce; New Zealand; Australia; master's theses