Návrh opatření na zvýšení atraktivity ČR pro vstup zahraničních investorů - Obdržálek, Oto (2007)
Diplomová práce je postavena na třech hlavních kapitolách, z nich první dvě se staly východiskem pro vytvoření třetí kapitoly a to projektu. První část práce je zaměřena na teoretické poznatky, které jsou spojené s tématem diplomové práce. Druhá část práce je věnována analýze jednotlivých faktorů, jež ovlivňují rozhodování zahraničních investorů při vstupu do České republiky. Analýza je zaměřena na faktor lidských zdrojů, infrastruktury, surovin a připravenosti území, státní regulace, finančních a výrobních trhů. Východiskem této analýzy je SWOT analýza, stanovení silných a slabých stránek a také příležitostí a hrozeb, týkajících se České republiky. V této části práce je zhodnocena i práce agentury CzechInvest a systém investičních pobídek. Analytická část se stala východiskem pro třetí část práce, kde je navržena soustava opatření vedoucí ke zvýšení atraktivity České republiky pro vstup zahraničních investorů. Projektová část práce vychází jak z teoretických tak i z analytických poznatků, které vedly ke stanovení navržených opatření.