Úloha námořní přepravy v mezinárodní logistice - Matějíčková, Petra (2007)
Diplomová práce se zabývá úlohou a významem námořní přepravy zboží v globálním měřítku. V teoretické části je zmíněna právní úprava námořní přepravy, nejčastěji používané přepravní dokumenty a mezinárodní organizace jako forma spolupráce v této oblasti. Praktická část se zaměřuje na jednotlivé typy lodí, vymezení přepravních tras a porovnávání nejvýznamnějších světových přístavů. Okrajově je vystižena i situace námořní přepravy v České republice.