Volný pohyb osob v rámci EU a zvláštní režim pro nové členské státy - Bilíková, Jarmila (2007)
Tato diplomová práce se zabývá právní úpravou volného pohybu fyzických osob v rámci Evropské Unie: osvětluje základní princip a smysl volného pohybu osob jako jedné ze základních svobod Evropské Unie, pojem občanství EU, a Shengenské dohody, dále se zabývá také přípustnými omezeními volného pohybu osob, úpravou sociálního a zdravotního zabezpečení migrujících občanů EU a přechodnými opatřeními omezujícími pohyb občanů z nových členských států na území někdejší EU-15.