Globální populační problém a ČR - Křížová, Martina (2007)
Diplomová práce Globální populační problém a ČR hodnotí současný stav a vývoj světové i české populace. Jedná se především o identifikaci nového fenoménu populačního problému ? stárnutí populace. Druhá část práce je zaměřena na situaci v České republice. Ukazuje, jak problematika stárnutí a úbytku obyvatelstva ovlivňuje společnost, a které kroky je již dnes potřeba realizovat, např.důchodová reforma. V práci jsou zmíněny hlavní příčiny, dopady a možná řešení situace, kdy česká populace nezadržitelně stárne a mění se její struktura.