Ekonomické vztahy EU vůči Číně na začátku nového tisíciletí - Hurych, Tomáš (2007)
Práce se zabývá analýzou vývoje vzájemných vztahů EU ? Čína v průběhu 90. let 20. století a na počátku nového tisíciletí. Zkoumá oficiální politické dokumenty EU ve vztahu k Číně a jejich obsah porovnává s reálnými vztahy, zejména v oblasti obchodu, zahraničních investic a služeb. Cílem práce je odpovědět na otázky, zda v průběhu uvedeného období došlo k posunu v kvalitě vzájemných vztahů, odhalit třecí plochy spolupráce a uvést možná doporučení, která by vedla ke zlepšení stávající situace.