Postoj Islandu k evropské integraci - Metličková, Jitka; Jakš, Jaroslav, 1937-; Konečný, Čestmír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2007)
Island je jednou z mála zemí, která neustále zůstává vně Evropské unie. Cílem práce je zmapovat členství Islandu v hlavních evropských integračních seskupeních druhé poloviny 20. století, se zaměřením na jeho specifický vztah k EU. První část je věnována komplexnímu pohledu na postavení Islandu v rámci integrující se Evropy v minulosti i v současnosti. Následují kapitoly, které analyzují faktory vysvětlující zdrženlivý přístup k evropské integraci a stanoviska politických elit a veřejnosti. Závěr je zaměřen na zhodnocení současného uspořádání vztahů mezi Islandem a EU a potenciálních přínosů islandského členství v EU.
Vedoucí práce: Jaroslav Jakš
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; Island; diplomové práce; Iceland; master's theses