Proces formování evropské měnové unie po 2. světové válce - Veselá, Miroslava; Brůžek, Antonín, 1929-2008; Amort, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2007)
Diplomová práce popisuje vznik měnové unie od prvních myšlenek až po současnost. Zachycuje složitý a zdlouhavý vývoj tohoto integračního seskupení a udává chronologický vývoj událostí. Věnuje se situaci v Evropě po druhé světové válce, fungování brettonwoodského systému a následně Evropského měnového systému. Zmiňuje dvě důležité zprávy ? Wernerovu a Delorsovu, neopomíjí přínos Maastrichtské smlouvy pro měnovou integraci. Popisuje teorii optimálních měnových oblastí a měnovou politiku Evropské centrální banky. V další části detailně analyzuje vztah ČR a SR k měnové unii, plnění reálných a nominálních konvergenčních kritérií a praktické přípravy na přijetí společné měny.
Vedoucí práce: Antonín Brůžek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses