Zahraniční rozvojová spolupráce České republiky a Srbska - Goldmannová, Dagmar (2007)
Dlouhá historie vzájemných vztahů České republiky a Srbska (potažmo Československa a Jugoslávie) získala na počátku 21. století nový rozměr: zahraniční rozvojovou spolupráci. Česká republika zařadila Srbsko mezi prioritní země své zahraniční rozvojové spolupráce především z důvodu historicko-politické, kulturní a ekonomické blízkosti. Komparativní výhodou České republiky coby dárce rozvojové pomoci Srbsku je především zkušenost (a desetiletý náskok) s procesem ekonomické transformace a začleňování do evropských struktur. S ekonomickou transformací přirozeně souvisí i rostoucí pozornost věnovaná oblasti ochrany životního prostředí; Česká republika má tedy v tomto sektoru know-how, které může Srbsku poskytnout. Česká firma Dekonta, a.s., je příkladem úspěšného zapojení českého podnikatelského subjektu do zahraniční rozvojové spolupráce v sektoru ochrany životního prostředí.