Zahraniční rozvojová spolupráce České republiky a Srbska - Goldmannová, Dagmar; Adamcová, Lenka; Němečková, Tereza, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2007)
Dlouhá historie vzájemných vztahů České republiky a Srbska (potažmo Československa a Jugoslávie) získala na počátku 21. století nový rozměr: zahraniční rozvojovou spolupráci. Česká republika zařadila Srbsko mezi prioritní země své zahraniční rozvojové spolupráce především z důvodu historicko-politické, kulturní a ekonomické blízkosti. Komparativní výhodou České republiky coby dárce rozvojové pomoci Srbsku je především zkušenost (a desetiletý náskok) s procesem ekonomické transformace a začleňování do evropských struktur. S ekonomickou transformací přirozeně souvisí i rostoucí pozornost věnovaná oblasti ochrany životního prostředí; Česká republika má tedy v tomto sektoru know-how, které může Srbsku poskytnout. Česká firma Dekonta, a.s., je příkladem úspěšného zapojení českého podnikatelského subjektu do zahraniční rozvojové spolupráce v sektoru ochrany životního prostředí.
Vedoucí práce: Lenka Adamcová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; životní prostředí; Srbsko; diplomové práce; environment; Serbia; master's theses