Účinnost mírových prostředků v řešení mezinárodních sporů - Gurská, Zuzana (2007)
Diplomová práce se zabývá mírovým řešením mezinárodních sporů. První část práce tvoří ucelený přehled mírových prostředků k řešení mezinárodních sporů - jednak prostředků řešení sporů dohodou a prostředků v případě jednostranného řešení sporů, jednak uvádí nástroje OSN a orgány OSN odpovědné za mezinárodní mír a bezpečnost. Ve druhé části práce je zkoumána aplikace mírových prostředků OSN na konkrétních příkladech: Kypr,Afghánistán, Irák a Rwanda.