Rakousko a rozšíření Evropské unie v roce 2004 - Sobol, Robert (2007)
Práce reflektuje proces rozšíření Evropské unie o státy střední a východní Evropy z pohledu Rakouska a pojednává o roli Rakouska v tomto procesu. Nejprve jsou zmapovány příležitosti a rizika pátého rozšíření Evropské unie v roce 2004 z pohledu Rakouska a poté je analyzován průběh rakouské debaty o pátém rozšíření Evropské unie. Ve výkladu jsou analyzovány role, stanoviska a souhry nejvýznačnějších aktérů rakouského politického systému, a to hlavních politických stran, vybraných sociálních partnerů a veřejného mínění. Práce posléze nalézá odpověď na otázku, zda Rakousko bylo ?upřímným obhájcem? nebo ?brzdou? východního rozšíření Evropské unie. V neposlední řadě je analyzováno rakouské úsilí o užší spolupráci se sousedními středoevropskými státy po rozšíření Evropské unie v roce 2004.