Ekologizace daňových soustav členských států Evropské unie - Pelikánová, Lucie (2007)
Nástroje k ochraně životního prostředí ? porovnání, výhody a nevýhody. Kritéria volby nástrojového mixu. Negativní externality a jejich náprava. Definice ekologické daně, princip ekologických daňových reforem. Problémy při implementaci ekologických daní. Historie a současný stav ekologického zdanění v Evropské unii s důrazem na energetické daně. Směrnice o zdanění energetických produktů a elektřiny. Situace v České republice, plánovaná reforma.