Využití internetu pro komunikaci s finančním úřadem - Malinová, Lenka; Toman, Prokop, 1942-; Dudová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2007)
Práce se zabývá možnostmi, které poskytuje prostředí Internetu k urychlení komunikace s finančním úřadem. Sumarizuje požadavky kladené na tuto komunikaci současnou legislativou. Zejména pak zákonem o elektronickém podpisu č. 227/2000 Sb. a zákonem o správě daní a poplatků č. 337/1992 Sb. Legislativa umožňuje v současné době učinit podání směřovaná správci daně nejen v klasické papírové podobě, ale rovněž prostřednictvím datové zprávy opatřené zaručeným elektronickým podpisem. Za tímto účelem je třeba získat kvalifikovaný certifikát. Tímto kvalifikovaným certifikátem pak lze daňové podání digitálně podepsat a zaslat jej správci daně. V práci je demonstrováno nejen získání kvalifikovaného certifikátu, ale rovněž samotný proces podání daňového přiznání. Elektronický podpis ale samozřejmě neslouží pouze k podávání daňových přiznání. V současnosti jej lze využít i pro komunikaci s řadou dalších státních institucí a také pro zaručení větší bezpečnosti komerční komunikace. Navíc se tyto možnosti dále rozšiřují. Zvyšování počtu vydaných kvalifikovaných certifikátů a uskutečněných elektronických podání dokazují i statistiky. Dalšímu rozvoji ovšem stojí v cestě různé bariéry, jako například počítačová gramotnost nebo větší uživatelská přívětivost vyvíjených aplikací. Tyto a další problémy jsou spolu s návrhy na aktualizaci elektronické komunikace diskutovány v této práci.
Vedoucí práce: Prokop Toman
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; daňové přiznání; elektronický podpis; diplomové práce; tax return; electronic signatures; master's theses