Ekonomie kybernetického zločinu - Polách, David (2007)
Práce se zabývá ekonomickou analýzou kybernetického zločinu. Základním východiskem analýzy je model jednání racionálního kybernetického zločince rozhodujícího se o očekávaných nákladech a užitcích své činnosti vyjádřené v jednotkách peněžního ekvivalentu. Rozhodovací problém kybernetického zločince tvoří optimalizační úlohu z vzhledem k jeho nákladům. V rámci práce je odvozen rovnovážný optimální stav zločince. Další diskutovanou problematikou jsou metody boje proti kybernetickému zločinu a detailní rozbor metody zvýšené intenzity boje. Metoda zvýšené intenzity boje je založena na snižování počtu spáchaných kybernetických zločinů pomocí mechanismu zvyšujícího náklady zločincům. Mezní zločinci jsou v případě komerční varianty zločinu vytlačeni z trhu, zbývající alespoň sníží svoji produkci. Naopak pro specifickou verzi komunitní varianty zločinu tato metoda vede ke zvýšení trestné činnosti. Posledním tématem je interakce výrobců softwaru působícího síťové efekty, spotřebitelů a softwarových pirátů. Práce obsahuje model nerozvinutého a rozvinutého trhu a variantu s dokonalou cenovou diskriminací. Ukazuje se, že na rozvinutém trhu může monopolní výrobce softwaru svoji pozici vylepšit snahou o zvyšování intenzity boje se zločinem, přičemž v případě s cenovou diskriminací tento mechanismus nemá limit a teoreticky může působit až do úplného vymýcení softwarového pirátství.