Využití objektových technologií při vývoji webových aplikací - Zilvar, Tomáš (2007)
Práce se zabývá srovnáním možností dvou objektových frameworků napsaných v různých programovacích jazycích - Ruby on Rails (jazyk Ruby) a CakePHP (jazyk PHP). Cílem je porovnat jejich možnosti, popsat použití a implementaci některých návrhových vzorů, podporu metodik, možnosti nasazení, rychlost, s jakou se učí a s jakou se na jejich základě dají vyvíjet webové aplikace. Jejím přínosem je porovnání dvou v principu stejných, avšak v prostředcích rozdílných frameworků, a náhled na frameworky obecně ze širší perspektivy neomezené jedním programovacím jazykem