Ekologické daně jako nástroj ekologické politiky Evropské unie - Bečková, Ivana; Svátková, Slavomíra, 1957-; Ježek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2007)
Tématem diplomové práce jsou ekologické daně jako nástroj ekologické politiky Evropské unie. Práce mapuje vývoj ekologické politiky EU od jejího vzniku po současnost a zabývá se administrativními a tržně orientovanými nástroji její realizace. Dále se práce zabývá ekologickými daněmi, analyzuje vývoj jejich příjmů a struktury v EU a popisuje jejich harmonizační úpravu v rámci Unie. Analyzována, porovnávána a vyhodnocována je legislativní úprava ekologických daní (energetických, dopravních a daní ze znečištění a z využívání zdrojů) v členských státech EU. Uplatňované sazby spotřební daně z energetických zdrojů jsou porovnávány s minimální výší stanovenou Směrnicí 2003/96/ES o zdanění energetických produktů a elektřiny. Pozornost je také věnována připravované ekologické daňové reformě v České republice.
Vedoucí práce: Slavomíra Svátková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses