Zavedenie jednotnej meny euro na Slovensku - Mináriková, Katarína (2007)
Témou diplomovej práce je zavedenie jednotnej meny euro na Slovensku. Práca je zameraná na plnenie konvergenčných kritérií Slovenskou republikou a zhodnotenie okolností vstupu Slovenska do Európskej menovej únie. Práca je členená do štyroch častí. Prvá kapitola pojednáva o minulom, súčasnom a budúcom vývoji plnenia maastrichtských kritérií Slovenskou republikou. V druhej kapitole je pozornosť venovaná porovnaniu plnenia maastrichtských kritérií a predpokladaným termínom prijatia eura v krajinách Vyšehradskej štvorky. Tretia časť práce je zameraná na časovú následnosť a technickú organizáciu zavedenia eura na Slovensku a inštitucionálne zabezpečenie prijatia eura zo strany Slovenskej republiky. Diplomová práca je zakončená zhrnutím, analýzou a kvantifikáciou dopadov zavedenia eura na slovenskú ekonomiku a príslušné ekonomické subjekty. Práca dokazuje reálnosť termínu zavedenia eura na Slovensku k 1. januáru 2009 a tvrdenie Národnej banky Slovenska a vlády Slovenskej republiky, že vstup do EMU prinesie viac výhod ako nevýhod.