Měnový výbor a jeho aplikace na Bulharsko a Estonsko - Krym, Antonín (2007)
Práce rozebírá problematiku měnového výboru. V první části začleňuje měnový výbor do systému měnových kurzů. Ve druhé části se věnuje teoretické problematice měnového výboru, vysvětluje pojmy ortodoxní a moderní měnový výbor a rozepisuje jejich odlišnosti. Následuje rozbor aplikace měnového výboru na Bulharsko a Estonsko a porovnání výsledků jeho zavedení v obou zemích. Autor dospívá k závěru, že celkový vliv na dané ekonomiky je pozitivní. Poslední část je zaměřena na posouzení vhodnosti měnového výboru jako systému měnového kurzu pro vstup do evropské Hospodářské a měnové unie a zhodnocení plnění jí stanovených podmínek Bulharskem a Estonskem. V této pasáži dospěl autor k závěru, že v případě obou států bylo zavedení měnového výboru přínosem v procesu přistoupení do evropské Hospodářské a měnové unie.