Měnový výbor a jeho aplikace na Bulharsko a Estonsko - Krym, Antonín; Koderová, Jitka; Žďárek, Václav, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2007)
Práce rozebírá problematiku měnového výboru. V první části začleňuje měnový výbor do systému měnových kurzů. Ve druhé části se věnuje teoretické problematice měnového výboru, vysvětluje pojmy ortodoxní a moderní měnový výbor a rozepisuje jejich odlišnosti. Následuje rozbor aplikace měnového výboru na Bulharsko a Estonsko a porovnání výsledků jeho zavedení v obou zemích. Autor dospívá k závěru, že celkový vliv na dané ekonomiky je pozitivní. Poslední část je zaměřena na posouzení vhodnosti měnového výboru jako systému měnového kurzu pro vstup do evropské Hospodářské a měnové unie a zhodnocení plnění jí stanovených podmínek Bulharskem a Estonskem. V této pasáži dospěl autor k závěru, že v případě obou států bylo zavedení měnového výboru přínosem v procesu přistoupení do evropské Hospodářské a měnové unie.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses