Cizinci na trhu práce v České republice - Nováková, Iva (2007)
Diplomová práce analyzuje hlavní příčiny migrací do ČR a dopady přílivu pracovních migrantů na Českou republiku. Zabývá se otázkou, do jaké míry je cizí pracovní síla pro ČR přínosem a do jaké míry představuje pro ČR nákladovou položku. Práce se zaměřuje na nejpočetnější skupiny cizinců dle státních občanství a zkoumá možné ekonomické faktory, jež tyto skupiny motivovaly ve výběru ČR jakožto cílové země. Dále zkoumá možné ekonomické, fiskální, demografické a sociologické dopady přílivu cizí pracovní síly na trh práce, rozpočty a demografickou situaci České republiky a pohled české veřejnosti na přítomnost cizinců v ČR a na českém trhu práce.