Srovnání robustních a open source databázových systémů - Vích, Marek; Chlapek, Dušan; Krch, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2007)
Práce se zabývá problematikou objektově-relačních databázových systémů. Cílem je analýza současné situace na poli databázových platforem ze sféry tradičních robustních i open source produktů, která by vedla k posouzení předpokladů uplatnění otevřených databázových platforem v oblastech dosud charakteristických především pro tradiční distributory. Na počátku práce nejprve přibližuji čtenáři otázky související s distribucí softwaru (proprietární vs. open source) a základní pojmy v oboru databázových systémů. Po tomto výchozím uvedení stanovuji kriteria pro následnou komparaci vybraných databázových platforem, která předurčují další postup v rozhodující části věnované komparační analýze. K dovršení celého rozboru práci uzavírám nastíněním přítomných možností využití tradičních robustních a především pak open source databázových systémů. Komparační analýza je vystavena na základě předem definovaných kritérií do pěti oddílů zohledňujících základní charakteristiky, technologické a funkční vlastnosti, bezpečnost, dostupnost i podporu produktů a nevěnuje se rozboru z hlediska výkonu a optimalizace. Za účelem srovnání byly vybrány čtyři přední databázové systémy ? Oracle, DB2, Teradata a PostgreSQL. V návaznosti na důkladnou analýzu, která vedla ke zmapování aktuální situace na databázovém trhu, jsou v závěru práce vytknuty hlavní faktory kolidující širšímu uplatnění open source platforem.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: informatika [obor dipl. práce]; PostgreSQL; Oracle (databázový systém); databáze; diplomové práce; PostgreSQL; Oracle (database system); databases; master's theses