Návrh a implementace finančních ukazatelů v retailovém bankovnictví - Kisza, David; Novotný, Ota, 1971-; Hájek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2007)
Ve své diplomové práci se zabývám návrhem a implementací ukazatelů v retailovém bankovnictví. Mým hlavním cílem je vybrat a implementovat ze širokého okruhu ukazatelů v retailovém bankovnictví ty, které mohou přispět k co nejefektivnějšímu plánování a rozhodování v bance. Práce vychází z oblasti Business Intelligence a zabývá se konkrétními ukazateli, dimenzemi a jejich vazbami na principech multidimenzionality. Na základě interních a externích zdrojů a požadavků jednotlivých oddělení retailové banky pak navrhuji datový model. Pomocí nástrojů MS SQL 2005 je pak tento model implementován. Následně postupně vytvářím a naplňuji Data Mart, procesuji OLAP kostku a zobrazuji výsledné reporty pomocí příslušných nástrojů. Smyslem této práce je přispět ke zvýšení důvěry v měsíčně generované ukazatele a jejich využívání při taktickém a strategickém plánování a rozhodování. Data Mart je dále možno využít k provádění ad hoc dotazů. Spolupráce na návrhu ukazatelů pak vede mezi jednotlivými odděleními v bance k efektivnější komunikaci. Data Mart zároveň sjednocuje data do faktové a několika dimenzionálních tabulek, tím pádem následné dotazy nad ním nekladou vysoké nároky na server. V první části práce definuji cíle, výstupy a přínosy práce. Pokračuji s popisem příslušných pojmů, zejména z oblasti Business Intelligence, na které je následně aplikována praktická část práce. V další části je pak vytvořen seznam ukazatelů použitelných pro oblast retailového bankovnictví s rozdělením do několika kategorií. Z tohoto celku ukazatelů vybírám ukazatele použitelné pro tuto retailovou část banky a vytvářím datový model. V následující kapitole tento model implementuji, přičemž výstupy jsou postupně Data Mart v relačním databázovém prostředí, OLAP kostka v multidimenzionální prostředí a v neposlední
Vedoucí práce: Ota Novotný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses