Analýza měnových kurzů z hlediska investora - Pluhařová, Iveta; Trešl, Jiří, 1947-2011; Brůžek, Viktor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2007)
Cílem této práce je poskytnout návod, který může investor použít pro výběr své investiční strategie. Konkrétně jde o posouzení schopností vybraných metod určit signály k prodeji a nákupu na měnovém trhu a určení nejvhodnější metody tak, aby byl maximalizován výnos. V mé práci se zabývám metodami vycházejícími ze dvou odlišných přístupů. Prvním z nich je technická analýza, která je založena především na heuristickém rozboru grafů, používání různých druhů klouzavých průměrů a poměrových indikátorů. Tím druhým, exaktnějším přístupem je statisticko- ekonometrické modelování časové řady. Každému přístupu je věnována jak praktická, tak teoretická část. První část prezentuje teoretický aparát a druhá část obsahuje analýzu směnného kurzu CZK/USD. Při aplikaci technické analýzy jsem používala nominální směnný kurz, zatímco u statisticko-ekonometrického modelu jsem pracovala s logaritmizovanými výnosy. V závěru práce se snažím poradit investorovi, jak se chovat na dolarovém trhu s ohledem na dosažení zisku. Vzhledem k dlouhodobě klesajícímu kurzu dolaru ve sledovaném období se jeví jako nejlepší strategií dolary v portfoliu prodat a žádné nenakupovat. Ani jedna z posuzovaných metod nedokázala spolehlivě predikovat krátká období růstu. Nejlepších výsledků bylo však dosaženo pomocí jednoduchých klouzavých průměrů.
Vedoucí práce: Jiří Trešl
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: statistické a pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses