Hospodářské reformy v Čínské lidové republice v letech 1979-1989 - Ležatka, Radek; Skřivan, Aleš, 1973-; Váňa, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Tato práce pojednává o hospodářských reformách v Čínské lidové republice, které byly provedeny v letech 1979 až 1989. Cílem je podat přehled o uskutečněných krocích čínské vlády v 80. letech a zhodnotit jejich výsledky. Tato práce analyzuje široké spektrum čínských reforem, věnuje se sektoru zemědělství, průmyslu, cenovému systému, bankovnímu a finančnímu systému, školství a největší pozornost je věnována zahraničnímu obchodu. U každé z těchto oblasti jsou vyjmenována základní opatření provedená v této první reformní etapě, která přispěla k celkové modernizaci čínské ekonomiky. Na závěr práce jsou ilustrovány výsledky čínských reforem na vybraných makroekonomických ukazatelích, zejména na růstu hrubého domácího produktu, na vývoji inflace, na vývoji příjmů a výdajů vládního sektoru a na platební bilanci. Hospodářské reformy v 80. letech, o kterých je tato práce, položily základ pozdějších ekonomických úspěchů Číny.
Vedoucí práce: Aleš Skřivan
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; Čína; diplomové práce; China; master's theses