Neparametrické testy v statistickém software - Skolil, Lukáš (2007)
Cílem této diplomové práce je praktické i teoretické seznámení uživatelů neparametrických metod s několika vybranými statistickými programy, v nichž je možné neparametrické analýzy provádět. Nedílnou součástí cíle je i porovnání těchto programů. V teoretické části jsou stručně popsány základy testování statistických hypotéz a teorie neparametrických testů. V praktické části jsou prozkoumány programy NCSS 2007, Statistica 7, SPSS 15, Systat 12, Stagraphics Centurion XV, Minitab 15, S-Plus 6.2, SAS 9.1 a StatXact 7. U každého software jsou popsány neparametrické testy, které obsahuje, a zjednodušeně i vkládání dat a výstupy. Nakonec jsou vybrané programy porovnány z několika hledisek. Všechny vybrané programy obsahují značné množství neparametrických testů a liší se většinou jen v detailech. Pro většinu analýz není potřeba hledat speciální programy a dají se použít všechny vybrané, pouze pro porovnávání rozptylů je nutné použít buď SAS nebo StatXact, protože v jiných programech ve výběru tyto testy nenalezneme.