Nástroje rodinné politiky v ČR - Kadlecová, Lucie (2007)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou nástrojů rodinné politiky v České republice. V úvodu jsou popsány základní charakteristiky rodiny a rodinné politiky spolu s jejími cíli. V důsledku přechodu z centrálně plánovaného hospodářství na ekonomiku tržní, musela být v Československu provedena také transformace sociální politiky včetně oblasti podpory rodin. Další kapitola charakterizuje demografický vývoj české společnosti se zaměřením na vliv mladých rodin na tento vývoj. Demografické ukazatele jsou pro státní rodinnou politiku klíčové, neboť demografickému vývoji řada zemí přizpůsobuje cíle a následně nástroje k jejich dosažení. Stěžejní částí práce je analýza jednotlivých přímých a nepřímých nástrojů rodinné politiky a popis jejich nákladnosti a účinnosti.