Nástroje rodinné politiky v ČR - Kadlecová, Lucie; Poláková, Olga, 1944-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou nástrojů rodinné politiky v České republice. V úvodu jsou popsány základní charakteristiky rodiny a rodinné politiky spolu s jejími cíli. V důsledku přechodu z centrálně plánovaného hospodářství na ekonomiku tržní, musela být v Československu provedena také transformace sociální politiky včetně oblasti podpory rodin. Další kapitola charakterizuje demografický vývoj české společnosti se zaměřením na vliv mladých rodin na tento vývoj. Demografické ukazatele jsou pro státní rodinnou politiku klíčové, neboť demografickému vývoji řada zemí přizpůsobuje cíle a následně nástroje k jejich dosažení. Stěžejní částí práce je analýza jednotlivých přímých a nepřímých nástrojů rodinné politiky a popis jejich nákladnosti a účinnosti.
Vedoucí práce: Olga Poláková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; státní sociální podpora; demografický vývoj; rodina; diplomové práce; social benefits; demographic transition; family; master's theses