Řízení rizik v podniku - Matějka, Karel, 1974-; Hnilica, Jiří, 1976-; Pardubický, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2007)
Cílem této diplomové práce je zmapování dopadů implementace BASEL II na poskytování úvěrů, a to zejména malým a středním podnikům, a na základě této analýzy poskytnout základní rady, jak by se malé a střední podniky měli těmto změnám přizpůsobit. Hlavní důraz je kladem na malé a střední podniky z toho důvodu, že u nich je dopad BASEL II předpokládán jako nejcitelnějším vzhledem ke skutečnosti, že si nemohou z důvodu svých omezených zdrojů dostatečně personálně ošetřit rizikový management a nemohou si ani dovolit najmout specializovanou poradenskou firmu, která by jim příslušné procesy zavedla. Diplomová práce je členěna do několika kapitol. V úvodu se zabývá především posledním vývojem v bankovnictví v oblasti řízení rizik, důvody, proč jsou rizika v bankách řízena a rozdělením rizik. Jsou zde také popsána pravidla řízení rizik stanovené Basilejskou komisí pro bankovní dohled. V další části je popsán dopad BASEL II na poskytování úvěrů malým a středním podnikům. Je zde nastíněn obecný proces poskytování úvěrů v bankách a pravidla, kterými se banky při poskytování úvěrů řídí, a to s ukázáním změn způsobených novou basilejskou kapitálovou dohodou (NBCA - New Basel Capital Accord Basel II). Dále je zde popsáno několik pravidel, kterými by se měl zájemce o úvěr řídit.
Vedoucí práce: Jiří Hnilica
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses