Mises, Hayek, Friedman Tři tváře klasického liberalismu - Čakrt, Martin; Kindlová, Eva, 1957-; Havel, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Práce poskytuje porovnání tří proudů liberálních proudů v ekonomickém myšlení 20. století, reprezentovaných osobami L. von Misese, F. A. Hayeka, a M. Friedmana. Obsahuje shrnutí a porovnání základních sociálních a ekonomických myšlenek a metodologických východisek probíraných autorů, jakož i přehled a analýzu názorů na klasický liberalismus, liberální politiku, funkci státu ve společnosti a monetární uspořádání. Detailněji jsou rozpracována jejich doporučení pro vládní politiku v oblasti alokace veřejných statků, školství, boje s chudobou, problematiky monopolů a optimální formy zdanění. Práce obsahuje též stručné porovnání s dalšími autory (D. Friedmanem a M. Rothbardem) a přehled teorií hospodářského cyklu v dílech zmíněných autorů.
Vedoucí práce: Eva Kindlová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: informační a znalostní inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses