Počátky dividendové teorie - Paliculin, Marek; Marek, Petr; Kraus, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2007)
Cílem této práce je přiblížit čtenářům počátky vývoje dividendové teorie a zhodnotit vliv dividendové politiky na hodnotu společnosti. První část je věnována počátkům výplaty dividend a historii dividendové politiky do druhé poloviny dvacátého století. Další část se věnuje ranným empirickým studiím a pro ? dividendové škole. Třetí část je zaměřena na vliv dividendové politiky v prostředí dokonalého kapitálového trhu a vznik neutrální dividendové školy. Další část se věnuje hodnocení vlivu daňového a informačního efektu na dividendovou politiku. V páté části jsou zmíněny modely optimalizace dividendové politiky a v šesté části jsou zmíněny další nedokonalosti trhu. Sedmá část se věnuje minimalizaci nákladů spojených s výplatou dividendy. Poslední část přináší shrnutí a vyhodnocení přínosu dividendové teorie pro stanovení optimální dividendové politiky firmy.
Vedoucí práce: Petr Marek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; dividendová politika; diplomové práce; dividend policy; master's theses