Řízení rizika pohledávek - Hoč, Juraj (2007)
V mé diplomové práci porovnávám riziko nesplacení pohledávky a náklady jejího zajištění prostřednictvím zajišťovacích instrumentů dostupných na českém trhu a ověřuji, zdali je v daném případě ekonomicky výhodné zajišťovací instrument využít nebo ne. Za pomoci bankrotních modelů a tranzitivních matic ratingových agentur analyzuji pravděpodobnost úpadku firmy do jednoho roku a následně ji promítám do hodnoty pohledávky. Toto riziko kvantifikované přes očekávanou ztrátu porovnávám s náklady na její zajištění u bankovní záruky, dokumentárního akreditivu a faktoringu.