Zemědělství České republiky po vstupu do EU - Usvald, David (2007)
V souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie byla přijata společná zemědělská politika EU (CAP). Cílem diplomové práce je zhodnotit vlivy spojené s implementací CAP na agrární sektor ČR. První část práce pojednává o obecné charakteristice systému CAP s důrazem na jeho historický vývoj. Druhá kapitola je zaměřena na analýzu agrárního sektoru České republiky po vstupu do Evropské unie a srovnání s obdobím před vstupem, důraz je kladen především na dotační politiku. Zkoumáno je naplnění předvstupních očekávaných přínosů a rizik pramenících ze zavedení CAP. Závěrečná část kapitoly pojednává o možném vývoji agrárního sektoru ČR do budoucnosti.