Dohled vykonávaný ČNB - Byrtus, Eva (2007)
Centrální bankovnictví vzniklo na našem území r. 1816, založením Privilegované Rakouské národní banky. Dále zde působila Rakousko-Uherská banka (1878-1918), Národní banka Československá (1926-1950), Státní banka Československá (1950-1993) a Česká národní banka (od 1.1.1993). V období po vzniku samostatného československého státu (1918-1926) zastával činnosti spojené s emisí oběživa Bankovní úřad Ministerstva financí. Česká národní banka má zakotvený svůj cíl, postavení a činnosti v Ústavě ČR a zákoně o ČNB. Jedná se o ústřední banku státu a orgán vykonávající dohled nad finančním trhem. Hlavním cílem ČNB je péče o cenovou stabilitu. Za její nejdůležitější činnosti lze považovat určování měnové politiky a výkon dohledu. Dále emituje oběživo, stará se o devizové hospodářství, přijímá vklady a poskytuje úvěry bankám a zajišťuje operace pro stát. Poprvé v zákoně o SBČS z r. 1989 je zmínka o bankovním dohledu. Činnost dohledu se relativně vyvíjela. Postupně přešla od prosté kontroly dodržování právních předpisů k široké činnosti zahrnující povolovací, kontrolní, analytickou, legislativní, koordinační a jinou činnost. Nejdůležitější témata posledních let pro dohled ČNB jsou konsolidovaný dohled, jednotná evropská licence, centrální registr úvěrů, integrace regulátorů na finančním trhu a nová kapitálová koncepce Basel II. ČNB jako regulátor a dohlížející vydává licence a povolení k činnosti. Dále sleduje subjekty, jejich zdraví a v případě, že zjistí pochybení, může udělit opatření k nápravě či sankci. Při vážných problémech přistupuje k odejmutí licence. Zatímco v bankovnictví se považuje odejmutí licence za nástroj, který by se neměl často používat, v pojišťovnictví, ale především na kapitálovém trhu se jedná o účinný nástroj podporující morálku ostatní