Doplňkové penzijní systémy - Dušková, Michaela; Krebs, Vojtěch, 1950-; Poláková, Olga, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Diplomová práce se zabývá doplňkovými penzijními systémy v České republice. Většina zemí přizpůsobuje své důchodové systémy tzv. vícepilířovému financování. Hlavní odpovědnost za vlastní stáří mají mít samotní občané. V České republice funguje od roku 1994 systém penzijního připojištění, který stát podporuje státními příspěvky a umožňuje daňové odpočty. Daňové odpočty jsou možné i u druhého dobrovolného systému, který analyzuji, čímž je kapitálové a investiční životního pojištění. Pro ochranu účastníků na obou trzích představuje stát důležitou roli také jako státní dozor. Proto má kapitálové životní pojištění i penzijní připojištění stanovena přísná pravidla pro své hospodaření. Na trhu životního pojištění existuje řada inovací, účastníci se tak můžou rozhodnout pro konzervativní nebo smíšený profil nebo více riskovat v dynamickém profilu. Počet účastníků penzijního připojištění se každoročně zvyšuje, zvyšuje se i průměrná výše příspěvků a státního příspěvku, to znamená, že podpora systému bude pro stát stále dražší. Dá se předpokládat, že budoucnost systému penzijního připojištění závisí především na tom kdy bude schválena důchodová reforma a v jaké podobě. Poslední kapitola porovnává penzijní připojištění s kapitálovým životní pojištěním a investičním životním pojištěním. Srovnání je provedeno podle parametrů a výhod jednotlivých možností důchodového zabezpečení, podle role státu a výnosnosti jednotlivých alternativ spoření.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses