Vliv judikatury Evropského soudního dvora v oblasti přímých daní - Krejsa, Jan (2007)
V práci byla analyzována judikatura ESD v oblasti přímých daní a formulovány specifické zásady. ESD postupuje ve třech krocích: zjišťuje, zda existuje omezení EU práva, posuzuje, zda jde o srovnatelné postavení rezidentů a nerezidentů, a nakonec konstatuje, zda může být rozdílné zacházení ospravedlněno naléhavými důvody veřejného zájmu. V práci byla provedena komparace uplatňování judikatury v členských státech. Vliv judikatury ESD byl potvrzen v rozdílné míře; zpravidla dochází k vyvažování aktivního a pasivního přístupu na straně legislativy nebo justice. I přes zjevný vliv judikatury zůstávají v právních předpisech ustanovení, která jsou rozporu s evropským právem.