Vliv judikatury Evropského soudního dvora v oblasti přímých daní - Krejsa, Jan; Vítek, Leoš, 1970-; Pavel, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2007)
V práci byla analyzována judikatura ESD v oblasti přímých daní a formulovány specifické zásady. ESD postupuje ve třech krocích: zjišťuje, zda existuje omezení EU práva, posuzuje, zda jde o srovnatelné postavení rezidentů a nerezidentů, a nakonec konstatuje, zda může být rozdílné zacházení ospravedlněno naléhavými důvody veřejného zájmu. V práci byla provedena komparace uplatňování judikatury v členských státech. Vliv judikatury ESD byl potvrzen v rozdílné míře; zpravidla dochází k vyvažování aktivního a pasivního přístupu na straně legislativy nebo justice. I přes zjevný vliv judikatury zůstávají v právních předpisech ustanovení, která jsou rozporu s evropským právem.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses