Boj proti světové chudobě - Németh, Ivan (2007)
Práce je rozdělena do tří tématických částí, první (zahrnující dvě kapitoly) se věnuje obecnému pojmenování chudoby, institucí a jejich programu. Velká část je věnována rozboru Rozvojových cílů tisíciletí stanovených OSN. Ve druhé části se pomocí názorů vybraných ekonomů a příkladu dvou afrických sousedních zemí pokouším pátrat po příčinách chudoby. Ve třetí části představuji konkrétní rozvojový projekt ČR a pomoci rozhovorů a dotazníku zpovídám dva odborníky na rozvojovou pomoc.