Príprava Slovenska na vstup do Hospodárskej a menovej únie - Kirchner, Lukáš; Urban, Luděk, 1927-2013; Bureš, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Cieľom mojej diplomovej práce je zhodnotiť vhodnosť a pripravenosť Slovenska na vstup do Hospodárskej a menovej únie. Podstatná časť práce popisuje vývoj nominálnej a reálnej konvergencie, ktorá je potrebná pre úspešný vstup do EMU. Ekonomické predpovede sa zhodujú na tom, že Slovensko je na dobrej ceste splniť všetky Maastrichtská kritéria v roku 2007 udržatelným spôsobom i do nasledujúcich rokov. Slovensko vstúpilo do mechanizmu výmenných kurzov ERM II v novembri 2005, preto ostávajú už len 3 mesiace na to, aby splnilo podmienku dvojročnej účasti pred vstupom do EMU. Problémom pred a po vstupe do eurozóny môže byť vyššia inflácia vyvolaná najmä Ballassa-Samuelsonovým efektom. Na udržanie makroekonomickej stability je potrebná reštriktívna fiškálna politika a flexibilita na trhu práce. Ďalšia časť mojej práce sa zaoberá jednotlivými etapami vstupu Slovenska do eurozóny a skúsenosťami Slovinska z prijatia jednotnej meny. Diplomová práca dospieva k záveru, že výhody jednotnej meny z dlhodobého hľadiska prevyšujú nevýhody a Slovenská republika by mala prijať euro v roku 2009. Pri správnom nastavení všetkých politík by slovenská ekonomika mala byť dobre pripravená a schopná prijat euro bez závažných problémov.
Vedoucí práce: Luděk Urban
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses