Deformace na českém trhu práce způsobené stanovením minimální mzdy - Lisková, Monika (2007)
Deformace na trhu práce jsou způsobeny různými faktory. Jedním z nich je zákonem stanovená minimální mzda, která v ČR existuje od roku 1991 stejně jako životní minimum. Otázkou je nastavení minimální mzdy, která by měla chránit pracovníky s nízkými příjmy od chudoby a nezaměstnanosti. Teoretická část obsahuje popis trhu práce a minimální mzdy. V analytické části je popsat vliv minimální mzdy na nezaměstnanost, chudobu či podnikání. Poslední sekce se týká názorů pro a proti minimální mzdě a možností řešení jejího nastavení.