Harmonizace daní v EU - Tisoňová, Kristina (2007)
Cílem práce je poskytnout souhrnný pohled na proces harmonizace daní v Evropské unii od jeho počátku až do současnosti. První kapitola vede k vysvětlení základní pojmů a definic důležitých pro pochopení dalších souvislostí. Podstatná část práce popisuje harmonizaci přímých daní a harmonizaci nepřímých daní se zvláštním zřetelem na harmonizaci v oblasti daně z přidané hodnoty a spotřebních daní. Další část práce se zabývá pravděpodobným výhledem do budoucnosti vývoje harmonizace daní v EU. Případným alternativním scénářům a analýze pozitivních a negativních dopadů tohoto procesu je věnována syntetická část diplomové práce.