Rozvoj mikroregionu Nepomucko se zaměřením na využití fondů EU - Sklenářová, Veronika (2007)
Cílem diplomové práce je určení směrů a oblastí rozvoje mikroregionu Nepomucko a nalezení možných zdrojů jejich financování z prostředků EU. Teoretická část je věnována stručné charakteristice regionální a strukturální politiky EU, tj. její význam, vývoj, principy, vymezování územních jednotek, formy pomoci a systém programových dokumentů. Rovněž je zaměřena na předvstupní nástroje a Strukturální fondy EU. Analytická část je zaměřena nejprve na vypracování komplexní situační analýzy mikroregionu, jež vyúsťuje v sestavení SWOT analýzy. Na základě ní jsou posléze vydefinovány oblasti dalšího rozvoje mikroregionu u nichž jsou vždy doporučeny vhodné zdroje financování plynoucí z EU. Je zde také stručně zhodnoceno využití prostředků EU mikroregionem v minulých letech, tj. před vstupem ČR do EU a v programovacím období 2004-2006.