Měnová krize koruny - Ledvina, Petr (2007)
V práci se nejprve věnuji teoretickým východiskům souvisejících s měnovou krizí a to jak indikátorům blížící se měnové krize tak hlavním nástrojům měnové politiky pro boj s měnovou krizi již vypuklou. V následující části se pak věnuji měnové krizi v Thajsku, se kterým měla česká ekonomika mnoho společných rysů a odkud se spekulační útok přelil i do České republiky. V hlavní části své diplomové práce pak nejprve věnuji nejvýznamnějším charakteristikám vývoje české ekonomiky před měnovou krizí, kterými byly proces liberalizace kapitálových toků, s tím související příliv zahraničního kapitálu a růst deficitu běžného účtu platební bilance. Po samotném spekulačním útoku se práce věnuje následným opatřením hospodářské politiky a vývoji české ekonomiky. Po srovnání měnové krizi v České republice a v Thajsku pak uvádím hlavní ponaučení, která z měnové krize plynou pro českou hospodářskou politiku.