Pojišťování úvěrových rizik v mezinárodním podnikání na komerční bázi - Kopecký, Jiří; Taušer, Josef; Jandera, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2007)
Úvěrové riziko je jedním z nejvýznamnějších rizik, kterému jsou mezinárodně činné subjekty při prodeji s odloženou splatností nuceny čelit. Práce popisuje vývoj úvěrového rizika v zemích Evropské unie a v USA a také zmiňuje možné příčiny tohoto vývoje. Dále jsou popsány a porovnány možnosti zajištění úvěrového rizika s důrazem na komerční pojištění pohledávek, které lze v současnosti v zemích střední a východní Evropy považovat za produkt s velkým růstovým potenciálem. V práci jsou identifikovány procesy konsolidace a internacionalizace probíhající na světovém i českém trhu pojištění pohledávek a také vývoj tržních podílů nejvýznamnějších pojišťoven včetně budoucích perspektiv. Na základě případové studie je popsána podstata pojištění pohledávek včetně postupů a pravidel pro likvidaci škody.
Vedoucí práce: Josef Taušer
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; faktoring; diplomové práce; factoring; master's theses