PZI jako nástroj zvyšování konkurenceschopnosti ČR - Bouda, Martin (2007)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem přílivu PZI na konkurenceschopnost ČR. Sleduje vývoj kvantitativních i kvalitativních charakteristik přílivu PZI do ČR. Přibližuje charakteristiky podniků s PZI, jejich vazby s ostatními domácími podniky a způsob financování deficitu běžného účtu platební bilance. Analyzuje i vývoj různých indikátorů konkurenceschopnosti ČR. Na základě analyzovaných dat se autor snaží zhodnotit význam PZI pro konkurenceschopnost ČR a navrhnout další postup vůči PZI.