Dohody narušující soutěž v právu ES - Brixiová, Tamara (2007)
Diplomová práce se specializuje na jednání ve vzájemné shodě.Poukazuje na odlišnosti ve vymezení základních pojmů v českém a evropském pojetí a snaží se tak osvětlit nutnost harmonizace české úpravy s úpravou komunitární.Problém nachází zejména ve vymezení pojmu podnik, jehož pojetí je v ZOHS naprosto odlišné od pojetí podniku jakožto single economic unit v právu evropském.I přes tyto odlišnosti však práce považuje základní znaky jednání ve shodě za v podstatě shodné v českém i evropském právu.Zabývá se rovněž odlišením nezákonné výměny informací, jež je podstatou jednání ve shodě, od situací, kdy takováto výměna může být žádoucí. Pozornost věnuje i kolektivní dominanci a dovolenému paralelnímu chování, které je v souladu se zákonem.V závěru volá po nutnosti harmonizace české úpravy s úpravou evropskou s ohledem na rozpor se zásadou rovného zacházení.