Analýza a perspektivy vodní dopravy v ČR se zaměřením na vodní dopravu labskou - Dubský, Stanislav (2007)
Práce analyzuje příčiny současného úpadku vnitrozemské vodní dopravy v ČR a zabývá se možnými perspektivami budoucího vývoje dopravního oboru. Analytická část ukazuje nákladovou funkci českého rejdaře, zjišťuje rozhraní rentability nákladní plavby (bod zvratu), zabývá se environmentálními souvislostmi modernizace labsko-vltavské vodní cesty a ukazuje impliciatní náklady "nulové varianty" této modernizace. Součástí práce je komparace potenciální a hydrologickými podmínkami Labe omezené kapacity vodní cesty a modelový výpočet výše dotačního nároku středně velkého rejdaře z titulu nedostatečného nakládacího ponoru Dolního Labe.